Hygiënecode horeca

Binnen de horeca is het belangrijk dat er volgens een hygiënecode gewerkt wordt. Aangezien horecapersoneel voortdurend in aanraking komt met bereid voedsel voor anderen, zijn hier strikte regels voor. Allereerst voorkomt een goede persoonlijke hygiëne dat er allerlei vuil en bacteriën in eet- en drinkwaren terecht komen.

Schone handen

Aangezien horecapersoneel veel in aanraking komt met bereid voedsel, is het belangrijk dat ze hun handen regelmatig wassen. Vooral:

  • Na toiletbezoek
  • Voordat je begint met het bereiden en serveren van voedsel
  • Na een eventuele pauze
  • Na het werken met rauwe ingrediënten
  • Voordat bereide producten worden samengesteld, gegarneerd en verwerkt.

Na het wassen dienen zij hun handen aan papieren zakdoeken of eenmalig te gebruiken handdoekjes droog te maken. Ook sieraden aan vingers en handen zijn niet toegestaan, omdat zich hier bacteriën in kunnen ophopen. Dit geldt in het extreme voor sieraden met steentjes en schakeltjes. Bij voorkeur worden helemaal geen sieraden gedragen een gladde trouwring zou als enige nog wel kunnen.

Haarnetjes

Iets wat door gasten als zeer onsmakelijk wordt ervaren en besmettingsgevaar met zich mee brengt zijn haren. Haren dienen dan ook zeker bij de bereiding van voedsel, maar ook bij het serveren van voedsel goed opgeborgen te worden. In de keuken dienen haarnetjes het volledige haar te beschermen. In de bediening kan volstaan worden met opgestoken haar.

Keukenvoorschriften

Ook aan de werkkleding dient aandacht besteed te worden, Vuile werkkleding in de keuken kan het vuil overbrengen op het voedsel. Mocht de werkkleding vuil zijn dan dient men andere kleding aan te trekken. Om hiervoor te zorgen dient de persoonlijke hygiëne ook hoog in het vaandel te staan. Schoon en zonder merkbare lichaamsgeurtjes naar het werk gaan is een must, daarnaast dienen nagels kortgeknipt te zijn om opgehoopt vuil onder de nagels te voorkomen.

Mocht een personeelslid zich tijdens het werk verwonden, dan moet de wond goed afgesloten worden en eventueel met een latexhandschoen afgedekt worden. Ook andere wondjes dienen goed onderhouden te worden om besmetting te voorkomen.

Een schone lepel of vork

Een andere belangrijke voorwaarde is het proeven van gerechten. Dit hoort altijd op de juiste manier gedaan te worden, namelijk door middel van schoon bestek dat na het proeven niet hergebruikt wordt.

In de keuken dienen er altijd schone koksdoeken aanwezig te zijn. Vuile doeken moeten regelmatig vervangen worden. Indien mogelijk zijn eenmalige papieren doekjes nog beter.

Zorg ervoor dat er een aparte ruimte of kast is voor het opruimen van persoonlijke spullen en kleding. Kleding kan de keuken besmetten en moet daarom ook uit de keuken gemeden worden.

Als laatste horen zieke medewerkers dit altijd aan hun werkgever te melden als ze een infectie of ziekte hebben, zodat deze tijdig maatregelen kan nemen om eventueel voor andere werkzaamheden te zorgen.