Do’s en don’ts bij bloemen

Bloemen kunnen voor elke gelegenheid, toch is het belangrijk enkele etiquette bij het geven maar ook het krijgen van bloemen in acht te nemen.

Bloemen geven

Bij het geven van bloemen is het belangrijk om een boeket te geven dat niet te lang of groot is, dit om te voorkomen dat je achter het boeket verstopt zit. De kans is heel groot dat je met een langstelig boeket stuntelt bij de voordeur. Om dit te voorkomen is een klein mooi geschikt boeket het best. Bloemen die zo uit de tuin geplukt lijken, zijn alleen geschikt als boeket van kind aan ouder. Een vraag die regelmatig de revue passeert, is of het de bedoeling is dat je een boeket eerst thuis ontdoet van overtollige bladeren en steeleinden om de gastvrouw of jarige tijd te besparen. Aangezien bloemen vaak vers worden gekocht op weg naar de bestemming, hoef je je niet schuldig te voelen als dit niet is gelukt. Een bloemetje met een mooi papiertje of folie eromheen is een perfect boeket. De enige plek waar het echt taboe is om het papiertje eromheen te laten is op het toneel, wanneer een artiest bloemen aangeboden krijgt.

Bloemen krijgen

Bij het krijgen van bloemen is het belangrijk om je dank te betuigen door de bloemen zo snel mogelijk in een vaas te schikken en mee te nemen naar het vertrek waar de gast zich bevindt. Mocht je er van tevoren zeker van zijn dat je gasten met bloemen komen, dan kun je er voor kiezen om al enkele vazen klaar te zetten. Verwacht je veel gasten met bloemen dan kun je er ook voor kiezen om de bloemen tijdelijk in een emmer met water te zetten. Mocht je iets om handen hebben dan is het belangrijk om ten aller tijden er voor te zorgen dat de bloemen direct in het water terechtkomen, wel of niet ontdaan van steeleinden en papier. Zodra je er wel tijd voor hebt, dien je de bloemen direct alsnog de aandacht te geven die ze verdienen. En deze vervolgens aan de gulle gever te showen en een plaatsje te geven in de kamer.

Bloembetekenissen

Voor sommige mensen hebben bloemen een achterliggende betekenis. Er zijn algemene betekenissen, zoals het geven van rozen aan de vrouw van je baas zal worden gezien als een soort liefdesbetuiging verklaren. Er kunnen ook persoonlijke ervaringen een rol spelen. Zo zal iemand die als bijbaantje in een rozenkas gewerkt heeft, rozen minder op prijs stellen dan iemand die er altijd een fijne gedachte bij gehad heeft. Oudere mensen houden vaak niet van witte bloemen, omdat hen dit doet denken aan een begrafenisboeket. Bij oudere mensen breng je dus altijd gekleurde bloemen mee. Verder hebben sommige bloemen een vaste betekenis. Enkele voorbeelden van kleurbetekenissen zijn:

  • Gele bloemen: energie
  • Roze bloemen: romantiek
  • Witte bloemen: puurheid
  • Rode bloemen: liefde
  • Oranje bloemen: vrolijkheid

Daarnaast kan het ook nog specifieker met de soort bloem.

  • Zwarte rozen: het is uit
  • Iris: ik heb een boodschap voor je
  • Bamboe: veel succes
  • Krokus: misbruik me niet
  • Jasmijn: sensualiteit
Formele aangelegenheden

Omdat een gastvrouw het bij formele aangelegenheden het op de avond zelf vaak heel druk heeft, neem je geen boeket mee naar de gelegenheid zelf. Een goed alternatief is van tevoren het boeket laten bezorgen of bij een etentje thuis het boeket zelf langs te brengen.
Vroeger was het gebruikelijk dat je af en toe een bloemetje mee nam als je regelmatig bij mensen thuis at, tegenwoordig voelen mensen zich ongemakkelijk als ze een keer geen bloemetje meenemen, omdat de kiosk net dicht was. Toch is een bloemetje meenemen geen verplicht iets, maar meer omdat zowel de gever als de ontvanger het prettig vinden.

Ziekenbezoek

Bij deze laatste gelegenheid moet je in acht nemen dat bloemen die te sterk ruiken niet gewenst zijn in een ziekenhuis. Ook bij ziekenbezoek aan huis in het af te raden om te kiezen voor te sterk geurende bloemen. Omdat de zieke, uiteraard afhankelijk van wat er aan de hand is, er wellicht last van kan ondervinden.