Hoeveel parfum kan ik opdoen?

De etiquette over parfum hangt weer heel erg per land en per moment af. Over het algemeen genomen kun je ervan uitgaan dat je in de ochtend minder parfum gebruikt dan ‘s avonds en dat je in grotere ruimtes meer parfum gebruikt dan in kleine. In landen als Japan waar mensen vaak dicht bij elkaar leven, zijn overdreven geurtjes echt ongepast. Terwijl in veel zuidelijke landen er juist met de parfumfles gesmeten wordt, omdat men daar veel buiten leeft.

De geschiedenis

Kijken we terug in de geschiedenis dan zien we dat bijvoorbeeld in de Renaissance parfums en reukwaters er vooral voor zorgen dat de eigen lichaamsgeur verdoezeld werd. In die tijd dachten de mensen namelijk dat water de drager van de pest was en probeerde men zo min mogelijk in bad te gaan. Bovendien was dat bad, als de geur echt ondragelijk was en toch gebruikt moest worden, koud. Hete baden waren alleen toegestaan voor de allerrijksten. Hygiëne was ver te zoeken in deze tijd en parfum werd daardoor gortig gebruikt. En ook noodzakelijk.

Heden

Tegenwoordig dient het meer als extra en niet echt meer om lichaamsgeur te verdoezelen, daar hebben we tenslotte deodorant voor. Krijg je een compliment over je deodorant dan is het vaak te overheersend en moet je in het vervolg minder gebruiken. Een subtiele parfumgeur zorgt ervoor dat je schoonheid en charme bewonderd kunnen worden. Mocht je je er niet bewust van zijn, dan is vragen aan je vrienden wat ze van je parfum vinden nog de beste optie, meestal zullen ze je daar eerlijk antwoord op geven.
Deze verandering heeft zijn intrede al in de 19e eeuw genomen, waar te veel parfum juist betekende dat je waarschijnlijk niet zo hygiënisch was.
Pas in de 20e eeuw met de industrialisatie, is parfum voor alle lagen van de bevolking toegankelijk geworden. Dit kwam vooral doordat er nu ook kunstmatige geurstoffen gemaakt konden worden, die de duurdere grondstoffen vervingen.
Wat hedendaags nog gepast is en ervoor zorgt dat je zelf optimaal van je parfum kunt genieten, zonder daarbij overweldigend te zijn voor anderen staan in de etiquette.

  • Net na het douchen of baden is de beste tijd op je parfum op te spuiten, doordat het warme water je poriën opent en de huid de geur het beste opneemt.
  • De plaatsen op je huid die het dunst zijn of waar je aders dicht aan het oppervlakte liggen behouden de geur langer. Dit zijn je polsen, het kuiltje van je hals, de holtes van je ellebogen en knieën en tussen je borsten.
  • Soms zie je mensen hun polsen langs elkaar wrijven, hiermee beschadig je de geurmoleculen en wijzig je de geurnoten. Dit moet je dus ook nooit met parfum doen.
  • Parfum kan op de kleding gespoten worden, mits het geen zijde of andere delicate stof is
  • Wees zuinig met parfum, ook al ruik je de parfum zelf niet voor anderen is het nog steeds ruikbaar.
  • In de zomer kunnen parfums in combinatie met Uv-licht een huidreactie veroorzaken. Gebruik daarom speciale zomer parfums – zonder alcohol – of spuit het parfum alleen op je kleren en niet op je huid.
  • Parfum kan onder invloed van zonlicht en warmte van kleur en geur veranderen. Bewaar je parfum daarom ook altijd op een donkere koele plaats, bijvoorbeeld in de originele doos.